måndag 23 februari 2009

Förändra gamla mönster

Fyra faser vid beteendeförändring
Du kommer säkert att gå igenom vissa faser.( se Förändringens fyra rum av Claes Janssen). Det kan vara bra att vara medveten om att dessa kommer så att du inte blir stressad av dina reaktioner. När du första gången ser uppgiften så känner du kanske ett visst motstånd mot att förändra ditt liv. Det kommer tankar och känslor som säger: "nej, det vill jag inte göra, det låter inget kul, intressant eller bra". Det här är en fullständigt naturlig reaktion.
Efter en stund släpper censuren och du börjar fundera på vad turskola kan vara bra för. Du kanske pratar med någon kompis om den. Vad kan det finnas för möjliga födelar och finns det kanske några nackdelar. Du börjar känna dig förvirrad.
När du har funderat en stund, kanske du känner att du vill gå vidare och blir du kreativ och är redo för att pröva. Då är du redo att sätta upp ett mål som är en del av processen. Du får som uppgift att gå igenom vilket stödsystem du ska ha för ditt mål.
Nu är det så dax att testa och pröva olika förhållningssätt och beteenden för att nå dina mål.
När månaden är slut gör du ett test. Har något ändrats med avseende på tur? Känner du eller upplever du att du med ditt nya beteende är på väg att öka din tur? Vad kan du lära av dina erfarenheter? Du kommer att känna dig nöjd? Alltid! Det kommer du att förstå hur det kan stämma när du har gått igenom en av skolans turprinciper.
Sedan kastar du dig över nästa månads uppgift och processen är igång igen. Från Nöjdhet till Censur över i Förvirring och genom den sköna Kreativiteten för att fullborda det hela genom att komma till Nöjdhet igen


Mätningen
När du fått uppgiften får du göra en första mätning på var du befinner dig på en skala mellan minus 10 till plus 10. M1 kallas denna första mätning. När du sedan arbetat med uppgiften i en månad får du göra en slutgiltig bedömning av hur du då uppfattar din förmåga. Kallas M2.
Vilken siffra mellan minus 10 och plus 10 ska du sätta in? Det finns fyra sätt att hitta din siffra.
1. Ta den första siffran som kommer för dig. Gå på ”magkänslan”.
2. Tänk igenom det. Gör en bedömning
3. Fråga dom du har runt dig hur dom uppfattar dig. Diskutera inte synpunkterna du får utan samla bara in. Säg bara tack och fråga nästa. Visa respekt även om du inte gillar svaret. När du samlat in synpunkter så sätter du dig ner och låter en siffra komma till dig och funderar på om du tycker den stämmer.
4. Någon egen metod som är bättre än de ovanstående


Testa nya beteenden
När du får nya uppgifter så kommer du att se att dom inte kan skada dig eller annan person. Förslaget är även om någon känns svår att göra att du i alla fall prövar. Sätt upp ditt mål och börja agera. När du väl är på väg så är det sannolikt att det under resan känns ovant, tungt eller svårt. Det kan komma upp tankar som säger att så här kan jag väl inte göra eller det här är fel. Bra! Det är förmodligen tecken på att du verkligen håller på att förändra något. Om det du gör möter motstånd i tanke eller känsla så är det antagligen ett tecken på att du är på väg. Varje verklig förändring möter på motstånd eller censur. Det är som med fysisk träning. Lite muskelvärk i början är inte ovanligt. Når det gäller beteendeförändring så kommer dom i form av känslor och tankar. Låt dom inte hindra dig. Tvärtom. Du är på väg.

Inga kommentarer: